Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cims d’Osona

100% Muntanya!

A Osona hi ha molts llocs on fer una bona excursió. Muntanyes, santuaris, ermites i turons on abaixar revolucions i gaudir de l’aire pur i del pas de les estacions en el paisatge. Quin és el teu preferit?

 

Creu de la Miranda

Una posta de sol a la Creu de la Miranda sempre és una bona idea. Aquesta creu és una creu de terme, és a dir, assenyala el punt d’unió entre Muntanyola i Vic, a 828 metres d’altitud, al peu del serrat del Vilar. Un cop a dalt trobes una vista magnífica de la plana de Vic. Està construïda a partir de grans blocs de pedra i s’hi pot arribar seguint diverses rutes a peu.

 

Matagalls

Matagalls és una muntanya icònica pels amants del senderisme i l’excursionisme de Catalunya. Fa 1.698 metres d’altura i al capdamunt hi té una gran creu dedicada a Mossèn Cinto Verdaguer. Un munt de generacions han coronat el cim. De fet, se sap que hi ha una creu al capdamunt des de 1614. En un inici feta de fusta fins que el 1931 es va col·locar l’actual. S’hi pot arribar per diverses rutes, totes amb el seu propi encant. Des de 1950, el segon diumenge de juliol se celebra l’aplec de Matagalls amb l’objectiu de venerar la creu de Matagalls, Sant Antoni Maria Claret, qui va ser regent de la parròquia de Viladrau i Mossèn Cinto Verdaguer, excels poeta i romeu del cim.

 

Ermita de Sant Sebastià

Aquesta ermita, situada al terme municipal de Vic, tot i dependre de la parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer, data del segle XVI. Segons se sap, va ser l’escenari de la signatura del pacte dels Vigatans, l’any 1705, durant la guerra de Successió. Per això hi ha unes figures en xapa metàl·lica representant l’escena. A més a més, es creu que l’ermita va ser construïda per les epidèmies de pesta de l’època.  És un edifici senzill, des d’on admirar unes vistes espectaculars de la plana de Vic. Compta amb una nau sense absis i un portal adovellat a la façana. Hi podeu arribar tant amb cotxe com fent una petita caminada.

 

Bellmunt

El Santuari de Bellmunt, també conegut com «l’ermita al cel suspesa» gràcies als primers versos de «L’emigrant» de Jacint Verdaguer és una construcció feta directament sobre la roca. Es troba a 1.246 m d’altitud i antigament hi havia hagut el Castell de Sa Raganyada. En dies clars es pot arribar a veure Montserrat. Si es vol visitar l’interior de l’ermita, s’ha de fer de dijous a diumenge, que és quan està oberta. Per cert!, només es fa missa el primer diumenge de cada mes. Allà dalt s’hi pot arribar tant a peu com en cotxe i disposareu d’un bar-restaurant i una hostatgeria per recuperar les forces.

 

Santuari de Cabrera

El Santuari de la Mare de Déu de Cabrera és un petit paradís de pau i bellesa situat al damunt de les cingleres del Collsacabra a gairebé 1.300 metres d’altura. En estar en un punt tan elevat fa que des d’allà les vistes valguin cada gota de suor. Si enganxeu un dia destapat, podreu veure-hi des de la Plana de Vic als Pirineus, el Pedraforca, Montserrat, el Montseny, el Puigsacalm, Bellmunt… El santuari actual va ser erigit al segle XVII en el lloc on hi havia hagut l’ermita del castell, derruïda per un terratrèmol l’any 1428. A la casa annexa del santuari hi ha un restaurant-hostatgeria que funciona els caps de setmana i festius. Si t’hi vols quedar, pensa a reservar!

 

Roc Gros

El Roc Gros és un turó de 891 metres d’altura situat a Hostalets de Balenyà. S’hi pot pujar des del Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda o des de Tona i Centelles. Un cop allà trobareu dos miradors: el mirador del Montseny amb vistes tant de Balenyà com de Centelles, Tagamanent i Matagalls; i el segon, des d’on observar tota la plana de Vic, els cingles de Tavertet, els Prepirineus, els Pirineus i fins i tot, si es té sort i no hi ha boira es poden veure les puntes del Canigó i del Puigmal. Als volts de Nadal, els hostaletencs hi van a portar el tradicional pessebre, en un acte que s’engloba dins la Festa Major d’hivern. Com a curiositat, antigament des del turó baixava la via romana que unia el Bages amb Ausa. Encara se’n poden veure restes.

 

Rocallarga

La Rocallarga és un cim de 1.186 m estret i llarg situat al nord-est de l’Avenc i a la mateixa carena del puig de Cortils. És un mirador natural que permet gaudir d’una increïble panoràmica que s’obre fins a les muntanyes de la Garrotxa i el massís del Canigó. En dies molts clars, s’hi poden observar les illes Medes. A la punta s’hi situa un vèrtex geodèsic. S’hi pot accedir tant des de Tavertet com des de Rupit.

 

Salt de la Minyona

El Salt de la Minyona és un bonic mirador que es troba al cim dels Munts dominant el cingle de Vilanova de Sau. Des d’aquest punt, que es troba a 832 metros d’altitud, es pot admirar gran part de les Guilleries. La llegenda diu que s’anomena així perquè un dia, la minyona dels Munts, una dona molt devota, anava tard a missa i es trobava a dalt de la cinglera. En sentir les campanes va saltar i miraculosament no es va fer mal i va arribar a temps. Dies després, es desconeix el motiu, ho va tornar a fer, però es va matar. Hi ha qui diu que va ser un repte i d’altres que ho va fer per estalviar-se el camí.

 

 

 

 

Go to Top