100% Osona!
Hi ha vegades que tendim a marxar a fora a descobrir món, però oblidem que al costat de casa hi ha coses precioses per visitar i conèixer. Avui us proposem alguns dels racons més bonics d’Osona i que potser no són tant visitats.
Castell de Sant Llorenç del Munt
El Castell de Sant Llorenç està situat al municipi de Sant Julià de Vilatorta i està declarat bé cultural d’interès nacional. Està documentat des de l’any 881 i el castell va tenir la jurisdicció de tot l’antic terme de Vilatorta al segle X. Més tard, s’hi va fundar un monestir agustinià, i l’església romànica de Sant Llorenç, que encara conserva l’absis central i les dues absidioles laterals. Actualment, és de propietat privada i només s’hi fan visites concertades.
» Més informació: info@osonatour.com – 649 131 172
Colònia de Borgonyà
La colònia de Borgonyà, bé cultural d’interès nacional, va ser la colònia tèxtil més important de la conca del riu Ter. Va ser fundada l’any 1894 per l’empresa escocesa J&P Coats fet que la va popularitzar com la colònia dels anglesos. Al voltant de la fàbrica es va construir una importantíssima colònia obrera on vivien la major part dels treballadors. Era ben bé com un poble, ja que comptava amb escola, un economat, una llar d’infants, una església, un centre recreatiu, un metge i una farmàcia. Inclús hi havia estació de ferrocarril i un cementiri, entre altres. Fes una visita guiada, escolta la seva història i aprèn com es vivia i es treballava ara no fa gaires anys.
» Més informació: coloniaborgonya.cat
Ermita de Sant Sebastià
Aquesta ermita, situada al terme municipal de Vic, tot i dependre de la parròquia de Santa Eulàlia de Riuprimer, data del segle XVI. Segons se sap, va ser l’escenari de la signatura del pacte dels Vigatans, l’any 1705, durant la guerra de Successió. Per això hi ha unes figures en xapa metàl·lica representant l’escena. A més a més, es creu que l’ermita va ser construïda per les epidèmies de pesta de l’època. És un edifici senzill, des d’on admirar unes vistes espectaculars de la plana de Vic. Compta amb una nau sense absis i un portal adovellat a la façana. Hi podeu arribar tant amb cotxe com fent una petita caminada.
Castell de Taradell
Situat a 2,2 km al sud-est de Taradell, coronant un cim a 803 m d’altitud hi trobareu el Castell de Taradell, conegut popularment com el Castell d’en Boix, per estar molt a prop d’una casa de pagès que rep el mateix nom. És un edifici medieval adaptat a la balma del turó sobre el qual el van edificar. Antigament tenia una funció militar i de defensa. Segons se sap, era el punt d’unió d’un gran terme repartit en quatre municipis. Tot i que ara mateix es troba en un estat ruïnós, aquestes mantenen una estructura arquitectònica ben conservada. Les vistes des d’allà són excepcionals.
Capella de Sant Roc de Gurb
Al voltant de 1886 es va construir aquesta bonica església dedicada a Sant Roc, amb motiu de la pesta del còlera i el 1900 es va substituir per un edifici més gran. La capella està formada per una sola nau de planta rectangular i en el seu interior, les parets estan decorades amb retaules il·lustrats per Pilarín Bayés. Uns metres més enllà hi trobareu un mirador esplèndid. S’hi pot arribar tant amb cotxe com a peu.
Bosc Màgic de Savassona
Molt a prop del pantà de Sau hi trobareu Savassona, un lloc fascinant ple de mites i llegendes. En el bosc màgic hi ha grans pedres arrodonides, amb forats, algunes rectes i altres molt i molt altes que semblen caigudes del cel. Se les anomena màgiques perquè la majoria tenen diversos gravats neolítics amb dibuixos i en d’altres s’han trobat restes de l’edat del ferro i de l’edat mitjana i es creu que podrien haver servit per fer rituals. Inclús es va trobar un esquelet molt ben conservat del Neolític. A part de ser una zona on desconnectar i gaudir de la natura, si sou fans de l’escalada segur que, o bé les coneixereu o bé us n’enamorareu de ple. Moltes vegades hi ha persones fent escalada en bloc.
El Casol de Puigcastellet
El Casol de Puigcastellet és una fortificació situada en un dels primers turons alçats de les Guilleries, des d’on es controlava l’accés natural entre la Plana de Vic i les terres baixes gironines seguint el curs del Ter. És una fortificació de barrera. Formada per un gran pany de muralla rectilínia, una torre central adossada i, a l’interior, onze murs que compartimentaven àmbits destinats a habitatges o magatzems. La construcció es va fer servir durant poc més de 50 anys, entre el 250 i el 200 aC.
Catedral de Vic
La catedral de Sant Pere està situada al centre històric de Vic i està conformada per una barreja d’estils, des del romànic, present en el seu campanar passant pel gòtic, identificable en el seu claustre i el retaule major, i continuant amb el barroc present en la seva capella. Des de l’any 1781 fins al 1803 es va transformar i es va ampliar seguint un estil neoclàssic. La seva façana es caracteritza per tenir tres portades sota una rosassa central, amb arquivoltes romàniques aprofitades de l’antiga catedral.
» Visita-la de dilluns a diumenge de 10 a 13 h i de 16 a 19 h.